Dodi-Doodles

Voeding en vachtverzorging

Voeding

Wij zijn van mening dat voeding erg belangrijk is voor uw hond. Een hond is een carnivoor (vleeseter) en geen graaneter. Er is een enorm aanbod aan hondenvoeding in de handel waarbij wij het zeer belangrijk vinden dat het de juisten ingrediënten moet bevatten. We willen absoluut geen hondenbrok die te veel granen, kippen- snavels, poten of zelfs veren bevatten. Het is natuurlijk geen garantie dat elke hond oud wordt maar het draagt natuurlijk bij dat uw hond zolang mogelijk gezond blijft. Wij adviseren dan ook om 3 dagen per week vers vlees (Carnibest of Tinlo) te verstrekken en 4 dagen brokken (Orijen of Acana). Uiteraard in de juiste hoeveel en dit niet gemengd. De brokken van Orijen of Acana zijn niet goedkoop echter de ingrediënten die hierin zitten zijn dan ook van zeer hoge kwaliteit. U kunt het filmpje op internet eens bekijken wat bij deze producent gebruikt wordt aan ingrediënten. www.youtube.com/watch?v=xwEZz2Zs3UA

Vachtverzorging

De vacht van een Australian Labradoodle vergt nogal wat tijd en energie. Hieronder volgt een uitleg over het verzorgen van een Australian Labradoodle vacht.

BorstelbeurtBabs en Tess met bal

Wij raden u aan, uw hond 1 x per week goed door te borstelen met een universeel borstel met verend bed. (Dit is een borstel met gebogen stalen pinnetjes (vb Activet). Borstel met ferme slagen, waarbij u met 1 hand het haar vasthoudt wat u nog moet gaan uitborstelen en telkens wat haar laat ontglippen dat dan met de andere hand, laagje voor laagje, goed door geborsteld wordt. Dat betekent dus dat u onderaan moet beginnen. Dus onderaan een poot. Van buik naar rug, van staartinplant naar nek enz. Met de hoek van de borstel kunt u wat extra kracht zetten voor hardnekkige klitten. Sommige vachten zijn gemakkelijker door te kammen met een kam met ver uit elkaar staande roterende tanden op dezelfde wijze, als hierboven beschreven. (Let bij de voorpoten goed op dat u niet over het 5e teentje borstelt. Dat is nogal pijnlijk.) Wanneer de vacht erg klit, kunt u met talkpoeder de klit ontvetten, waarna de klit veel beter door te borstelen is. U kunt hierbij ook een ontklitter gebruiken. Bij hele erge klitten, kunt u de klit doorknippen met een rechte schaar met de haarrichting mee. Wees niet bang, hier is later niets van te zien. Daarna borstelt u de klit wat gemakkelijker door.

Het borstelen van de staart is voor honden erg gevoelig en dat vinden ze dan ook niet leuk. Het beste kunt u het staartbeentje goed vasthouden en dan eerst het haar aan de ene kant goed door borstelen, en daarna het haar aan de andere kant. Hierbij ligt de hond op zijn buik en rust de staart op de grond. Na het borstelen uw hond even goed besproeien met de plantenspuit en binnen de kortste keren, heeft uw labradoodle zijn prachtige krullen weer terug. Bij de dikke wollen vachten, duurt dit evenwel iets langer. Ook is het beter om wanneer uw hond takjes, dennennaalden of iets dergelijks in zijn vacht heeft hangen, met een kam, die stukjes uit zijn vacht te kammen om klitvorming tegen te gaan.

Elektrische honden borstel

Er bestaat ook een elektrische honden borstel die ontwikkeld is door DP. Deze kan eenvoudig worden aangesloten op de stofzuiger zodat het overtollige haar wordt afgezogen. Wijzelf hebben er ook één en het advies van ons is dan ook, ondanks dat deze niet goedkoop is, deze aan te schaffen. Het zorgt ervoor bij regelmatig borstelen, vooral bij wat langer haar dat deze fantastisch functioneert en zorgt dat de vacht mooi en klit vrij blijft.

Wassen

Omdat na een grondige borstelbeurt de haarschubben open gaan staan is het aan te raden de hond erna te wassen met een speciale hondenshampoo. Dit zorgt ervoor dat de schubben zich weer sluiten en de vacht minder snel klit. Daarnaast is het goed de vacht ca 1x per 6 maanden (of iets eerder wanneer de hond in een hele vieze sloot is gesprongen of door de paardenpoep heeft liggen rollen) met een goede hondenshampoo te wassen en daarna conditioner te gebruiken. Uw doodle blijft op deze wijze heerlijk fris en knuffelbaar.

Trimmen

Met name het haar in het gezicht van de labradoodle groeit erg hard, zodat binnen de kortste keren die liefdevolle blik van uw hond niet meer is te zien. Belangrijk is dat u in de gaten houdt, dat het geheel van de kop mooi rond moet blijven. U moet het haar op de denkbeeldige lijn tussen zijn ogen, heel dicht op de huid afknippen. Vanaf de bovenkant tussen zijn ogen ongeveer tot 1,5 cm lager. Hierdoor krijgt uw hond zijn "open gezicht" terug. Van het haar op zijn voorhoofd / achterhoofd kunt u gerust overal 1 tot 1,5 cm afknippen. Ook van de randjes van zijn oren, kunt u de puntjes halen, zodat deze niet te lang worden.

Het haar onder zijn oren en kin, kan beter lekker kort gehouden worden, omdat dit een welkome verkoeling voor uw labradoodle geeft. U mag gerust een strook van 5 cm kort haar aanhouden van het ene oor onder de kin door naar het andere oor. Hiervan zal niets te zien zijn. Ook een tunnel van kort haar van in de hals tot aan de sik geeft een heerlijke verkoeling en gaat klitten van het haar tegen. Snor en sik (+/- 2 cm) moeten een rond geheel vormen met het hoofd. De snor mag wel in een ronding naar de neus geknipt worden. Dit voorkomt dat er allerlei etensresten in de snor achterblijven.

De meningen over het uit de oren plukken van de haren zijn verdeeld. Er zijn dierenartsen die zeggen dat het uit de oren trekken van de haren juist ontstekingen veroorzaakt. Er ontstaan dan namelijk minuscule wondjes waar bacteriën vrij spel in hebben. Andere dierenartsen zeggen juist weer dat het goed is om de haren eruit te trekken, maar dan niet allemaal tegelijk maar voorzichtig en verdeeld over een aantal dagen. Het is ook beter dat u wanneer het oor niet helemaal schoon blijkt te zijn, u pas daags na het wegtrekken van het haar, het oor met een cleaner schoonmaakt.

Wanneer het haar op de voeten van uw hond erg lang wordt, blijft hier veel zand en viezigheid aan hangen en zal het hierdoor flink gaan klitten. Bescherm het haar dat over de tenen valt met uw ene hand door het omhoog te houden en knip dan het te lange haar op en tussen de tenen en de hiel voorzichtig kort. Wanneer u het haar dat over de tenen valt weer laat zakken, worden de "blote" tenen netjes verstopt. Het is dus niet de bedoeling dat de tenen net zo zichtbaar worden als bij de poedel. Het haar op de poten kunt u wat korter knippen, maar zorg ervoor dat overal hetzelfde stuk van het haar af wordt geknipt, rug, zij, nek ed. Houdt het haar op de buik en onder de oksels lekker kort, maar zo dat dit niet zichtbaar is, wanneer uw doodle staat.

Ook het stukje staart wat tegen de anus valt, kunt u beter goed kort houden, zodat hier geen ontlasting aan blijft hangen. Zorg vooral dat de labradoodle zijn knuffelgehalte niet verliest door de vacht te kort te knippen.